در گذشته برای شستشوی لباس از زیرزمین، انبار و یا حیاط استفاده می‌شد. با فراگیر شدن ماشین لباسشویی، این دستگاه در آشپزخانه جای گرفت و فضای اختصاصی برای شست‌شو در خانه‌ها در نظر گرفته نشد. اما امروزه در بسیاری از طراحی‌های منازل و آپارتمان‌ها، فضایی به عنوان لاندری روم در نظر گرفته می‌شود.

لاندری روم یا رخت شور خانه

لاندری روم قسمت خدماتی خانه است و جاییست برای شستشو و اتو کردن لباس ها.

به طور معمول چون فضای کوچیکی دارد، بهتراست که از رنگ روشن برای دیوارهاو دکوراستفاده شود، تا فضای دلبازتری شود. برای استفاده بهینه از فضای لاندری از قفسه ها و کمد ها استفاده می شود. در لاندری یا رخت شورخانه ماشین لباسشویی و معمولا اتو و قفسه هایی برای قرار دادن لباس ها و آویزهایی برای آویزان کردن لباس قرار می گیرد.

لاندری‌‌روم فضایی اختصاص یافته جهت شستشو و اتوکردن لباسها است‎‌.
محل قرار گرفتن لاندری‌روم

بهترین محل برای لاندری‌ روم، اتاقی نزدیک به اتاق خواب است. زیرا اتاق خواب محل جمع‌آوری لباس‌های کثیف و قرار دادن لباس‌های تمیز است. محل مناسب دیگر برای لاندری‌روم، فضایی نزدیک حمام است که محل تعویض لباس است.

البته در بعضی ‌از خانه‌ها، لاندری‌ روم نزدیک به بالکن یا تراس قرار دارد که برای آویزان کردن و خشک کردن لباس‌ها محل مناسبی است. در آپارتمان‌ها با مساحت کم می‌توان از انباری نیز به عنوان لاندری‌ روم استفاده کرد.

اگر اولویت با آسایش و سروصدای کم‌تر باشد، بهتر است که اتاق لباسشویی جایی دورتر از اتاق‌های خواب و مطالعه قرار گیرد.

به طور کلی انتخاب محل لاندری‌روم در خانه به عواملی از جمله سهولت دسترسی، اولویت‌ها و سلیقه بستگی دارد.

محل قرارگیری لاندری روم  درفضای کوچک خانه های امروزی

به دلیل کوچکی خانه ها می توان بخش‌هایی از خانه را که از آن‌ها استفاده‌ مفیدی نمی‌شود، با طراحی و ایجاد تغییراتی، به یک اتاق لباسشویی تبدیل کرد. از جمله این بخش‌ها می‌توان به فضای زیر راه‌پله‌ها، گوشه‌ها و نقاط قناس خانه، رختکن حمام، زیرزمین و حتی بالکن آپارتمان اشاره کرد.

اگر فضای کافی ندارید، بهتر است در لاندری‌روم از تجهیزات توکار یا تاشو استفاده کنید تا فضایی اشغال نکنند.

در لاندری‌روم از فضای خالی دیوارها غافل نشوید. اگر فضای کمی دارید، با نصب قفسه یا آویز روی دیوارها، می‌توانید وسایل مختلف، شوینده‌ها، حوله‌ها و دستمال‌ها و حتی وسایل تزئینی را روی دیوار قرار دهید و از فضا استفاده بهینه داشته باشید.

اجزای اصلی لاندری‌روم

اجزای اصلی یک لاندری‌روم عبارتند از: ماشین لباس‌شویی و خشک‌کن، میز اتو، اتو، قفسه‌هایی برای قراردادن لباس، سبدهای مجزای لباس کثیف، رخت‌آویز، انواع شوینده‌ها و پاک‌کننده‌ها. قرار دادن چرخ خیاطی، سینک روشویی، کمد و قفسه‌های متنوع و … اختیاری است.

 

در صورت کوچک بودن مساحت لاندری‌روم، یکی از نکات مهم دیزاین است. به طوریکه متناسب با اندازه فضا اجزای اصلی را به ترتیبی جایگذاری کنید تا علاوه بر زیبا بودن، کاربردی هم باشد.

  • ماشین لباسشویی و خشک‌کن

 

در طراحی لاندری‌ روم، مهم‌ترین بخش به ماشین لباسشویی و خشک‌کن اختصاص دارد.

دراین بخش می‌توان از یک ماشین لباسشویی ترکیبی، یا ماشین دوقلوی مجهز به خشک‌کن و یا یک ماشین لباسشویی و یک ماشین خشک‌کن به صورت مجزا استفاده کرد. در صورت استفاده از ماشین لباسشویی و خشک‌کن مجزا، بهتر است هر دو دستگاه را در کنار هم قرار دهید تا استفاده از آن‌ها راحت‌تر باشد.

 

  • رخت‌‌ خشک‌کن

بعد از شستن و خشک کردن لباس‌ها بهتر است آن‌ها چند ساعت هوا بخورند. همچنین بهتر است لباس‌های اتو شده با چوب لباسی در مکانی مناسب آویزان شوند، تا بعدا در کمد لباس‌ها گذاشته شوند. برای این منظور می‌باید فضای مناسب در لاندری‌روم در نظر گرفته شود.

  • سبد لباس‌های چرک

استفاده از سبد مجزا برای جمع‌آوری لباس‌های کثیف ضروری است تا از ریخت‌وپاش جلوگیری شود. در صورت وجود فضای کافی بهتر است برای لباس‌های روشن، لباس‌های تیره، ملحفه یا حوله از سبدهای جداگانه استفاده شود.

  • اتو

اتو و میز اتو از لوازم ضروری دیگر در لاندری‌روم است. در این صورت دیگر لازم نیست لباس‌ها را برای اتو کردن به اتاق دیگری انتقال داد. عموما به منظور صرفه‌جوئی در فضا از میز اتوی کشویی که در یکی از کمدهای لاندری‌روم تعبیه شده، استفاده می‌شود.

  • سینک ظرفشویی

نصب سینک ظرفشویی در لاندری‌روم واجب نیست، اما باعث می‌شود برای شستن دست‌ها، شستشوی دستی لباس‌ها و یا لکه‌‌بری لباس، مجبور نباشید به اتاق دیگری بروید. حتی در لاندری‌روم‌های بزرگ، معمولا یک وان هم برای شستشوی لوازم کثیف مانند چکمه‌های گلی یا حمام کردن حیوانات خانگی، قرار می‌دهند.

 

  • قفسه‌بندی

فرقی ندارد که فضای لاندری‌روم کوچک است یا بزرگ، برای قرار دادن لوازم و تجهیزات شستشو، سفیدکننده‌ها، حوله‌ها و پارچه‌های تمیزکننده، دستمال کاغذی، صابون، اتو، میز اتو و … همچنین برای جلوگیری از ریخت‌وپاش به قفسه، کمد، کشو یا شلف نیاز است. حتی می‌توان ماشین لباسشویی را هم در کابینت‌ دردار قرار داد تا زیبایی و مرتب بودن فضا بیشتر شود.

 

  • پیشخوان

 

در لاندری‌روم فضایی برای جدا کردن لباس‌ها، تا کردن و مرتب کردن آن‌ها تعبیه کنید تا کارتان راحت باشد. اگر فضای کافی ندارید، از یک میز تاشو استفاده کنید.

 

با کاربرد این فضا آشنا شدیم .در ادامه به نکاتی درباره طراحی و ویژگیهای  فضای لاندری می‌پردازیم.

ویژگی‌های لاندری‌روم مناسب

 

  • ابعاد کافی

ابعاد لاندری‌روم باید به اندازه‌ای باشد که فضای کافی برای تعبیه وسایلی مانند ماشین‌ لباسشویی و خشک‌کن داشته باشد. در خانه های کوچک این فضا می تواند به کمد رختشویی در فضای آشپزخانه، صبحانه خوری و یا سرویس محدود شود. اما در خانه های بزرگ، لاندری به صورت اتاقی برای شست و شو،  خشک کردن لباس ها و سیرکولاسیون، نیازمند حداقل ابعاد 5/1 در 5/1 می باشد، در شرایط ایده آل، می توان امکانات بیشتری مانند سینک و کمدهای لباس، کانتر جهت تا و اتو کردن لباس ها، قرار داد که نیازمند ابعاد 2 در 3 متر می باشد.

.

  • مکان مناسب برای ماشین لباسشویی

نصب ماشین لباسشویی به عنوان مهم‌ترین عنصر یک لاندری‌روم، باید به گونه‌ای باشد که دسترسی آسان به آن امکان‌پذیر باشد. همچنین، محل نصب آن به نحوی انتخاب شود که در صورت نیاز، دسترسی به پشت ماشین لباسشویی به راحتی مهیا شود و برای انجام تعمیرات احتمالی نیازی به جابه‌جایی‌های زیاد در اتاق نباشد.

  • کفپوش مناسب

با توجه به این که لاندری‌روم با آب و رطوبت سروکار دارد، باید در انتخاب کفپوش آن دقت کرد. بهتر است بدون توجه به هزینه، کفپوش‌ ضدآب و ضدرطوبت نصب کرد، تا از هزینه‌های تعمیر خرابی‌های ایجادشده در اثر رطوبت در آینده جلوگیری شود.

به طور کلی برای کف لاندری‌روم استفاده از کاشی یا سرامیک و کفپوش‌های پی‌وی‌سی به خاطر شستشوی راحت، بسیار مناسب است. همچنین در لاندری‌روم باید یک راه آب وجود داشته باشد تا در صورت شستشو و یا نشت آب، به راحتی بتوان آب را خارج کرد.

  • نورپردازی مناسب

نور مناسب در لاندری‌روم اهمیت زیادی دارد. زیرا برای وارسی لکه‌ها، میزان کثیفی لباس‌ها و از بین بردن لکه‌ها و حتی خشک کردن لباس‌ها به نور و روشنایی نیاز است. بهترین گزینه برای تامین نور، تعبیه پنجره برای استفاده از نور طبیعی است. در صورت عدم امکان تعبیه پنجره، بهتر است برای تامین نور از چراغ‌های ال‌ای‌دی در زیر کابینت‌ها و لوستر مناسب برای اتاق استفاده کنید تا در همه بخش‌ها نور کافی داشته باشید. می‌توان برای روشن‌تر شدن فضا از آینه و رنگ‌های روشن استفاده کرد.

  • تهویه کافی

 

لاندری‌روم به خاطر بوی لباس‌های کثیف، مواد شوینده، رطوبت و همچنین جلوگیری از رشد باکتری‌ها، به تهویه مناسب و قوی نیاز دارد. بهتر است برای برای جلوگیری از ایجاد بوی نم و رطوبت در لاندری روم و خشک شدن بهتر لباس‌ها، طراحی لاندری‌روم به گونه‌ای باشد که با تعبیه پنجره، هوای تازه در اتاق جریان پیدا کند.

 

  • کاهش صدا

برای کم کردن صدای ماشین‌ لباسشویی یا خشک‌کن بهتر است یک درب عایق برای لاندری‌روم نصب کنید. همچنین، ریگلاژ کردن ماشین لباسشویی و خشکشویی و به کار بردن صفحات ضد لرزش، تاثیر زیادی در به حداقل رساندن صدا دارد.

 

  • رنگ مناسب

با توجه به کوچک بودن اغلب لاندری‌روم‌‌ها، بهتر است در طراحی آن‌ها از رنگ‌های روشن استفاده بیشتری شود تا فضا بزرگ‌تر به نظر برسد. همچنین، رنگ‌های روشن باعث انعکاس نور بیشتر در لاندری‌روم می‌شوند.

برای تنوع بیشتر می‌توان از کابینت‌های رنگی نیز استفاده کرد یا تابلوهای تزئینی در لاندری‌روم نصب کرد. سبک لاندری‌روم به سلیقه و روحیه هر فرد بستگی دارد، بنابراین فضایی ایجاد کنید که از کار کردن در آن لذت ببرید.